Betaserien: Sirkelen er sluttet

Betaserien: Sirkelen er sluttet

dsc02986

Et rike må falle. Kaller 0014.
De demokratiske, nordiske landene har blitt styrtet i en grusom krig. Staten Skandia kontrollerer alt. Innbyggerne hjernevaskes. De overbevises om at regnet er giftig. Havet har de såvidt fått høre om, og da kun skrekkhistorier. Musikk, litteratur og kunst er forbudt. Innbyggerne vet ikke at de mange den ufeilbarlige Første frie leder ikke har bruk for blir regelrett henrettet. Ikke før 780078 Kodak bestemmer seg for å forsere muren som omringer Stasjon 21 og gå ut i skogen. Puste uten maske. Føle regnet mot huden. Og midt i en skoletime ser han noe som blinker oppe på en fjelltopp utenfor ytre mur. Det er noen der ute. Noen som ikke burde være der. Det er begynnelsen på Skandias fall.

Håpet er lysegrønt
Da Alfastyrkene måtte gi tapt for Skandistene etterlot de seg spor som den rette ville finne. Og Kodak finner det – malerier, musikk, skulpturer, bøker. En hel nasjons identitet gjemt i en hule og på ei øy. Det er bekreftelsen, håpet som nærer besluttsomheten.

Vem kan segla förutan vind
Kodak er ingen ensom helt. Han har hjelp av sine nærmeste venner, generaldatteren Jor og datageniet Varn, samt en voksende gruppe av ungdommer reddet fra Skandias henrettelsesprogram. Den ufrivillige dikteren Livni, Kodaks sjelevenn og store kjærlighet, blir igjen på stasjon 21 da de andre rømmer og stiger raskt i gradene. Med hennes hjelp kan de ødelegge Skandia innenfra.

Din tanke er fri
Med få, men vellykkede aksjoner skaper Beta med Kodak i spissen uro i Skandia. De spiller musikk, viser frem kunst, viser filmbevis på Skandias forbrytelser mot menneskeheten. De minner befolkningen om at det en gang fantes noe som het demokrati og ytringsfrihet. Og opprøret sprer seg. Men hele tiden er Skandistene, med offiser Majke i spissen, på sporet av dem – kan de dekke sporene sine godt nok? Klarer de å fullføre det de har begynt?

kart-over-skandia

Du må ikke sove
Redselen for det totalitære er reell. Veien fra et åpent samfunn til kontroll er kortere enn vi i vår behagelige hverdag vil tenke på. Det er vårt ansvar å ta vare på ytringsfriheten og demokratiet, vite hvordan det fungerer og bruke stemmeretten vår. Skandia har klare likhetstrekk med noen av diktaturene som eksisterer i dag, og hersketeknikkene som blir brukt er på ingen måte ukjent.

Nu samles alle her ved lejrens bål
Tre bøker. Mange lange, røde tråder skal nøstes sammen. Det har blitt gjort med dyktighet, god planlegging, spenstig språk og teft for en god historie. Spenningstoppene kommer tett, men likevel er det plass til små kulper med rolig vann hvor Kodak, Livni, Jor, Majke og de andre får tid til å fundere, puste ut, utvikle seg som personer. De gjør naturligvis også dumme ting innimellom. Det gjør at jeg tror på dem. Skiftingen mellom synsvinkler fungerer godt, og bidrar både til å opprettholde tempoet og å sette sammen fullstendige figurer. Noen har ønsket seg flere bøker i serien – jeg mener at tre er nok. Vi må overlate noe til fantasien også. Historier bør ikke fortelles ihjel.

Veni, vidi, vici
Konkurransen er enorm der ute på bokmarkedet. Bokhandlene er fulle av dystopier beregnet på ungdom og unge voksne, den ene mørkere og mer desperat enn den andre. Likevel burde Betaserien få god hylleplass hos de aller fleste bokhandlere. Den treffer målgruppen sin. Den treffer også utenfor målgruppen. Det er en norsk serie, av norske forfattere, og handlingen, som overhodet ikke er urealistisk, skjer i Norden. Vår trygge havn.

Kast dine krefter inn
Dystopiens jobb er å advare oss, vise oss samfunnet vi lever i i et nytt lys og å lære oss å sette pris på det vi har. Jeg tror Betaserien kan gjøre en forskjell. Kanskje ikke for alle, men for den ene leseren som om noen år vil stå på barrikadene og kjempe for det som er rett. Dette er bøker med en spire av håp.

Til slutt
Omslagsdesignet, laget av The Metric System, er visuelt sterkt, og fungerer svært godt. Jeg liker også, og det er kanskje litt barnslig, at bøkene ikke blir tykkere og tykkere. «Flukten» er på 483 sider, «Øya» 512 og «Offeret» er på 473. Men – jeg savner et kart. Jeg gjør det. Jeg vet at det finnes på betaserien.com men det er ikke helt det samme som å ha det for hånden hele tiden.

Torborg Igland Amund Hestsveen

Helt til slutt
Torborg Igland og Amund Hestsveen kommer nå til å forsøke seg på egenhånd i den store, vide litteraturverdenen. Jeg er overbevist om at det kommer til å gå bra.

Betaserien: Flukten, Øya og Offeret
Forfattere: Torborg Igland og Amund Hestsveen
År: 2014-2016
Forlag: Gyldendal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *